• Maarten van Nierop

Waarom hebben we eigenlijk verhalen nodig?

Aflevering 2: Simulatie

Blade Runner 2049 (Alcon Entertainment © 2017)

Mensen zijn erg goed in het herkennen van patronen. Patronen die we onthouden, delen en cultiveren. Patronen vertalen we naar strategie en coherente actie: zoals landbouw, koken of oorlogsvoering.


Verhalen zijn ook op een bepaalde manier patronen. Het zijn woorden die in een specifieke volgorde worden geplaatst om zinnen te maken, die in de goede volgorde een verhaal vormen. Grammatica is in wezen patronen herkennen.


Onze hersenen onthouden en herkennen deze verhalen wanneer ze relevant zijn in het heden. Wanneer iemand je vertelt door een bij te zijn gestoken en dat dat heel erg pijn doet, zul je de volgende keer dat je een bij ziet dat verhaal onthouden en het gevaar herkennen.


Deze simulatie in onze hersenen is erg handig in de manier waarop we de realiteit ervaren. De continue simulatie van ervaringen en keuzes die we te verwerken krijgen, helpt ons te leren en te groeien in het leven. Het grappige is dat fictie dezelfde impact op ons heeft als waar gebeurde levensverhalen. We ervaren een film of een spel en identificeren en leven ons in in de personages en de keuzes die ze maken.


Dit is de reden waarom we genieten van het kijken naar tragedies. Om te zien hoe andere mensen reageren in een bepaalde beproeving - bijvoorbeeld door een begrafenis bij te wonen of carrière te kiezen boven van het gezin - helpen we ons om ons voor te bereiden om met die situaties om te gaan. Hoe we ons dienen te gedragen, welke kleding te dragen, hoe te reageren.


Aan de andere kant van het vertelspectrum hebben we komedie. Lachen heeft drie hoofdfuncties: het is een bindmiddel, geeft verlichting en is een genezende katalysator. "Het is een coping-mechanisme; een antwoord op conflicten en verwarring in onze hersenen ", aldus Scott Weems, een cognitief neurowetenschapper en auteur.


Een ander groot kenmerk van mensen is hun nieuwsgierigheid. Nu zijn bepaalde dieren ook nieuwsgierig van aard, maar wij mensen hebben een bijzondere belangstelling voor wat verborgen is. En dan laten we onze verbeelding de vrije loop. Ons brein genereert uitgebreide constructies, opgebouwd uit herinneringen (van zowel zintuiglijke ervaringen als opgedane kennis) als uit fantasie. We noemen dit spelen. Dat leren we al heel vroeg in ons leven.


Het vermogen om te fantaseren en gedachte-experimenten uit te voeren, is hoe we ons voorbereiden op de toekomst. Dit kunnen dagelijkse situaties zijn, zoals het mentaal voorbereiden op een nieuwe baan of een feest waarbij je niemand kent.


Maar we simuleren ook het grote geheel: dit is waar kennis en fantasie echt samenkomen: Sciencefiction. Het is geen toeval dat naarmate de technologie zich sneller en sneller ontwikkelt, sciencefictionverhalen relevanter worden. Volgens het zeer interessante boek Homo Deus van de auteur Yuval Noah Harari, zijn de drie grote vragen waarmee wij mensen in de 21e eeuw worden geconfronteerd: gelukkig worden, goddelijk worden en onsterfelijk worden.


Alicia Vikander in Ex Machina (DNA Films © 2015)

"Science Fiction helpt ons de koers van de toekomst van de mensheid te bepalen."


We testen onze moraal en limieten door middel van sciencefiction voordat ze werkelijkheid worden. De implicaties van geavanceerde kunstmatige intelligentie en robotica, bijvoorbeeld, is tegenwoordig een populair onderwerp.


Concluderend zou je kunnen zeggen dat simulatie door middel van verhalen, ook bekend als fictie, ons in staat stelt het onbekende vertrouwd te maken, zonder het in het echte leven te hoeven ervaren en ons te helpen voorbereiden op de toekomst.


We hebben dringend behoefte aan een verhaal, zonder dat zijn mensen doelloos.