• Maarten van Nierop

Waarom hebben we eigenlijk verhalen nodig?

Aflevering 1: Overlevingsmechanisme


Verhalen zijn overal. Het nieuws, entertainment, onderwijs, reclame: we overspoelen de wereld met een eindeloze stroom van verhalen en anekdotes. En het internet heeft de hoeveelheid verhalen die we dagelijks consumeren alleen maar op een ongekende manier vergroot.

Brad Pitt in de film Troy (2004) © Warner Bros.

Maar wat is de primaire functie van een verhaal? Laten we eerst eens naar de evolutie van de mens kijken.


Honderden duizenden jaren geleden gebruikten we verhalen om te overleven. Om gevaar te identificeren en elkaar te waarschuwen. Om elkaar veilig te houden, te voeden en te beschermen.


Er is onderzoek dat bewijst dat dieren elkaar verhalen vertellen om te overleven. Dolfijnen, vogels en chimpansees communiceren bijvoorbeeld allemaal over waar ze voedsel kunnen vinden - een belangrijke stap verder dan het waarschuwen voor onmiddellijk gevaar. In de jaren vijftig werden er zelfs experimenten uitgevoerd met chimpansees, om te bewijzen dat ze in staat zouden zijn om kunst te maken. Dat zou een teken van intelligent verhalen vertellen zijn. Het bespotten en nabootsen van een mede-aap is echter speels, maar het komt niet in de buurt van het vertellen van een echt verhaal. Mensen gaan veel verder dan deze speelsheid.
"Verhalen vertellen is begonnen als overlevingsmechanisme."
Mondelinge verhalen, van generatie op generatie doorgegeven, werden steeds uitgebreider: natuurlijke fenomenen zoals bliksem en overstromingen verklaren door bijvoorbeeld Goden te introduceren. Deze nieuwe fictieve constructies werden steeds belangrijker in sociale en morele interactie (meer hierover in een latere aflevering).


In een notendop: orale verhalen werden tekeningen in een grot. Toen werden het hiërogliefen. Wat de geschreven taal werd. Deze nieuwe manier van verhalen vastleggen was revolutionair in onze evolutie. Het feit dat we vandaag nog steeds The Ilias van Homerus lezen en zo in staat zijn om in contact te staan met de oude Griekse wereld is ongelofelijk. Ons begrip van de wereld is - afgezien van zintuiglijke ervaringen - grotendeels gebaseerd op verhalen.


Verhalen dienen als een brainmap, een virtuele constructie die kan worden uitgebreid wanneer nieuwe informatie - nieuwe verhalen - wordt toegevoegd. Het brein bouwt een bibliotheek van scenario's op die, wanneer we ermee in het echt worden geconfronteerd, een beter begrip hebben van hoe om te gaan met een situatie - of het nu gaat om gevaar, angst of andere situatie.


Met andere woorden, mensen zijn wired om verhalen te verwerken en te delen op een primair evolutionair niveau. Sowieso om te overleven. Uiteindelijk zou je kunnen stellen dat het vermogen om complexe verhalen uit te wisselen ons scheidt van alle andere levensvormen en ons tot de dominante soort op aarde heeft gemaakt.