• Maarten van Nierop

Waarom hebben we eigenlijk verhalen nodig?


Aflevering 3: Moraliteit

Avengers Infinity War (Marvel Studios © 2018)

We groeien allemaal op met verhalen. Sprookjes als Roodkapje of Sneeuwwitje leren ons bepaalde zeden en principes. De Bijbel, Koran of Thora zijn de hoekstenen van hele samenlevingen die hun moraal baseren op deze Heilige Schriften. Ze leren ons het goede van het kwade te onderscheiden. Zonder deze verhalen zouden we een complexe samenleving nauwelijks kunnen ondersteunen. We hebben ze nodig, ten goede of ten kwade, om een ​​raamwerk van ethiek te bieden. Waar we het over eens zijn, wat acceptabel is en wat niet.


Wat vroeger de mythen, sagen en sprookjes waren, zijn superhelden verhalen tegenwoordig.

Het is niet toevallig dat Superman, Batman, Spiderman en The Avengers enorm populair zijn geworden. In een steeds meer seculiere wereld zoeken we niet bij Goden de antwoorden op onze vragen of onze troost bij tegenslag, maar bij de avonturen van superhelden die de wereld steeds opnieuw redden. De moraal: goed overwint kwaad.


De logische volgende stap bij het ontwikkelen van een fatsoenlijke beschaving is het omzetten van bepaalde zeden en principes in wetten. Verkrachting en moord zijn slecht. Het bezit van een huis en het betalen van belastingen zijn goed. Zelfs de wet maakt gebruik van verhalen, in dit geval bekend als precedenten, om context te creëren en inzicht te bieden in de beoordeling van nieuwe gevallen.


Er zijn echter voorbeelden wanneer de waarheid verloren of wazig is, en dat is wanneer het lastig wordt. We lijken verloren en hulpeloos wanneer een verhaallijn verbroken is. We worden zenuwachtig van los zand.


Wanneer je ouder wordt, hebben verhalen een ander effect op je. Wat vroeger eng was, is niet langer een bedreiging. Wat vroeger een groot probleem was, is nu alledaags. Wat vroeger onbetwist was, wordt nu weggezet als onzin. Naarmate we ouder worden, worden we kritischer over de verhalen die ons worden verteld (omdat we een hele bibliotheek met referenties in onze hersenen hebben).


Of het nu gaat om religie, politiek of andere machtsstructuur, naarmate we ouder worden, begrijpen we dat de enige echt geldige autoriteiten vaardigheid en ervaring zijn.


Maar is de waarheid echt objectief? Of is het alleen maar een verhaal dat wacht op een spindoctor? Sommige politici lijken tegenwoordig geen idee te hebben van het belang van de waarheid. Dat of het maakt ze niet uit en laten zoveel leugens over ons heen lopen dat we niet meer weten wat we moeten geloven en met het risico dat het ons ook niets meer kan schelen.


We vertrouwen mensen wanneer hun verhalen blijken te kloppen. Wanneer iemand constant liegt, vervalt het vertrouwen totdat er geen verdere basis voor verbinding is (of het nu gaat om een ​​vriendschap, een zakelijke relatie of een politieke band). Dit is heel gevaarlijk, want als niemand elkaar meer vertrouwt, neigen de aandelenmarkten in te storten, begint de samenleving zich te ontrafelen en kunnen chaos en oorlog volgen.


De term nepnieuws op zichzelf is raar, want wat is nep en wat niet? Wie beslist? Nieuws wordt altijd gekleurd door de persoon die het schrijft en hun achtergrond, hun bazen en hun fysieke locatie. Wanneer je door Zuid-Amerika reist, krijg je alleen nieuws over Zuid-Amerika, bijna niets over Azië of Europa. Wanneer in West-Europa, het nieuws centra rond de VS, Europa, Rusland en China. Het is dus een illusie om te denken dat er objectief nieuws is.


Uiteindelijk moeten we allemaal proberen te zoeken naar nuance, de rotzooi wegfilteren en onze eigen mening vormen.